Systemisch?
Systemisch? Excuseer, wat?
​
Systemisch kijken is het herkennen van patronen en dynamieken van jezelf en de ‘systemen’ waartoe je behoort, elk met zijn eigen waarden en normen: je familie, je organisatie, je vriendenclub, de stad waarin je woont, de maatschappij waar je aan deelneemt, enzovoort.
Je, vaak onbewuste, patronen en overtuigingen bepalen sterk hoe je je gedraagt en waar je telkens weer opnieuw tegenaan loopt. We spreken hier van een onzichtbare onderstroom. Iets wat we rationeel vaak niet kunnen vastpakken. Door de onderstroom bewust te maken ontstaat de mogelijkheid om overtuigingen te herbekijken en patronen te verschuiven. Pas wanneer iets zichtbaar wordt is transformatie mogelijk.
​
We vertaalden de principes uit het systemisch werk in onze infinite principles. Hieronder een korte kennismaking met deze principes die we als rode draad gebruiken doorheen onze tochten en coachingstrajecten. Als het allemaal wat vaag blijft voor jou, klik dan zeker door naar de voorbeelden in ons eigen leven. Handig om de principes wat beter te begrijpen.
Infinite Principles
Geven en nemen
Een relatie met een gezonde balans tussen geven en nemen kan verdiepen en groeien. Beide partijen kunnen vol geven én aannemen. Behoeften zijn vervuld.
​
Als we geven voelen we dat we ergens recht op hebben. We kunnen in onschuld blijven.
Als we nemen voelen we dat we iets verplicht zijn. Nemen creëert een vorm van schuld.
​
We blijven liever onschuldig.
​
Er zijn twee manieren om de schuld niet te voelen.
1. Niet nemen wat je nodig hebt.
2. Meer geven dan nemen.
Beide strategieën kosten je levensenergie. ​
Loyaliteit
Loyaliteit in een familiesysteem is een onverbrekelijke liefdesband. Het is geen gekozen loyaliteit. ​
​
Het is.
Altijd.
​
Ieder familiesysteem heeft zijn eigen regels en wetten. Het kind is 100% loyaal aan het systeem. Het kind doet wat het beste is zodat het erbij hoort en een plek heeft. Het doet alles om het systeem te redden.
Insluiten en uitsluiten
Onze eigen geschiedenis bepaalt wat we insluiten en wat we uitsluiten. Het is een onbewust proces. Wat je insluit en uitsluit bepaalt je bewegingsvrijheid. Wat je insluit maakt je completer als mens. Wat je uitsluit krijgt de macht over jou. ​
Overdracht en tegenoverdracht
Overdracht is de projectie ​van gevoelens, wensen en verwachtingen die horen bij een relatie in het verleden en worden geprojecteerd op een relatie in het heden.
Een leider triggert altijd overdracht en ontsnapt niet aan tegenoverdracht. Het speelt in iedere ontmoeting. De vraag is niet of je erin terechtkomt, maar of je het herkent en hoe je ermee omgaat.